Avui dia, gairebé sembla una pregunta absurda…
Per descomptat, sabem on estem. I si no ho sabem, ràpidament consultem el navegador de butxaca que, amb gran precisió i rapidesa, ens indica com arribar a aquesta caseta, remota i allunyada del soroll mundanal, on passarem les nostres vacances.
Des dels origens, hem tingut la necessitat d'explicar el món, de donar respostes i, sens dubte, de conèixer el nostre planeta i el lloc que hi ocupem ha estat una de les fites més importants de la humanitat.
L'ésser humà sempre ha sabut registrar els seus passos. En els inicis, a través dels dibuixos a les cavernes, els nostres ancestres ja deixaven constància d'on s'assentava la tribu enemiga, per on s'arribava al riu o en quina vall pasturava el sopar. Saber on estaven i com arribar als recursos o evitar els perills era la diferència entre viure o morir.
I això va ser només el principi. Ràpidament l'ésser humà va comprendre la importància i l'impacte tan positiu que tota aquesta informació tindria tant en les seves vides com en l'evolució de l'espècie, encara que no s'imaginaven l'espectacular desenvolupament que s'aconseguiria dos mil segles després.
De fet, milers d'homes i dones durant la història han dedicat les seves vides a cartografiar cada centímetre del planeta, potser tan sols per una avidesa de coneixement i esperit explorador. No obstant això, aquest coneixement va ser crític en el desenvolupament de les societats, en l'intercanvi cultural, l'avanç de ciències com ara les matemàtiques o l'astronomia, l'establiment de rutes comercials, la invenció de noves eines o l'increïble impuls econòmic, entre altres.
Actualment, estem acostumats a consultar on es troba una comanda, quina és la ruta més ràpida fins a una destinació o el sol fet d'agafar un vol. Tant, que se'ns oblida que, sense la informació que aporten els mapes, tot això seria impossible. No podem entendre el nostre entorn ni la nostra realitat, sense els mapes.
Doncs bé, fem un petit exercici mental i canviem els éssers humans pels nostres vins i tornem a formular-nos la mateixa pregunta: On som?
Ara la resposta no és tan senzilla. Sabem on volem anar, on volem que siguin els nostres vins; no obstant això, en moltes ocasions, ens falta el mapa.
La història ens dóna la resposta: fem mapes, fem NAPPING.
Notícies relacionades
Explorant la diversitat del vi: més enllà de la fruita
El vi és un univers d'expressions i emocions que ens convida a descobrir la seva diversitat a cada glop. Cada persona busca alguna cosa diferent en una copa de vi, adaptant les seves preferències al moment i la companyia. Aquesta versatilitat és allò que fa al vi tan fascinant i canviant, amb una infinitat d'estils, ideologies i orígens que el defineixen.
Preparant la nova verema amb el cap
L'interès dels cellers innovadors és ser diferents, fugir de l'estandardització, adaptar els processos del celler a cada perfil de raïm per obtenir la màxima expressió de cadascun d'ells així com elaborar el perfil de vi definit.
Un pas endavant
Diverses vegades hem llegit i escoltat que el roure pot ser un aliat per als vins, encara que també un enemic en certs moments perquè pot limitar-ne la identitat.
El que sí que podem confirmar és que hi ha moltes variables que participen en la interacció vi-fusta. Els objectius que cerca cada enòleg amb el roure són diferents; hi ha estils de vins on es busca un augment del greix o pot ser que es busqui una qualitat tànica més gran.