Seguint el fil del nostre post anterior “Viratge cap a la vinya” volem explicar-vos com és l'objectiu d'aquest viratge i el valor que pretenem aportar en l'elaboració de vi.
A AZ3 la nostra missió sempre ha estat la de participar amb els nostres clients en l'elaboració dels vins a partir de la definició del perfil objectiu. I en aquesta mateixa línia pretenem continuar treballant, de manera transversal, portant els objectius del perfil vi fins a la vinya.
En aquests anys hem après que molts dels problemes que ens trobem al celler, podrien solucionar-se a la vinya: pH elevat, baixos nivells de NFA, perfils herbacis o vegetals, falta de fruita, bloquejos de maduració prematurs, falta de color…. Són alguns dels contratemps que ens costa molt esforç i diners corregir al celler, i que podríem evitar amb una nutrició raonada del sòl i la planta.
Igual que avui dia es personalitza la dieta per aconseguir objectius concrets, també podem personalitzar la viticultura i l'enologia. Aquesta customització pretén desenvolupar una nutrició raonada del sòl i de la vinya, que garanteixi de manera rendible la consecució dels estils de vins plantejats com a objectiu.
Tots sabem que el vi neix a la vinya, i que allà el sòl juga un paper fonamental sobre la qualitat del vi. Des de les entrades de gamma fins a les icones del celler, tindrem sempre millors resultats en un sòl sa i en forma que no pas amb un sòl malalt i esgotat; en termes de qualitat, de quantitat o ambdues.
El reservori de nutrients del sòl es localitza en el seu complex arcillo-húmic, que equival a un gran magatzem col·loidal format per argila i matèria orgànica, hàbilment mantingut i gestionat per la microbiota del sòl. A cada verema, la planta extreu les quantitats necessàries de composts minerals i orgànics per construir el raïm, i el sòl es va empobrint i mineralitzant a poc a poc.
Podem definir la salut del sòl com la capacitat contínua de regenerar-se per mantenir el seu complex arcillo-húmic i continuar sent manteniment de plantes i microorganismes.
Quan es parlava de qualitat d'una parcel·la se solia fer referència a les característiques fisicoquímiques del sòl, l'orientació, l'altura i el microclima. Avui tots sabem que per entendre el funcionament d'una vinya és necessari prestar també atenció a la microbiota del sòl, ja que aquesta lidera la regeneració i l'enriquiment del complex arcillo-húmic. Com més gran i més “qualitativa” sigui l'activitat biològica del nostre sòl, major serà la capacitat d'humidificació i regeneració, i millor funcionarà la vinya. Només una vinya sana i en forma complirà els objectius qualitatius i quantitatius, i com qualsevol actiu del celler requereix un pla de manteniment.
En el nostre viratge us proposem una mirada objectiva a la salut de la vostra vinya. Per això, mesurem periòdicament els paràmetres fisicoquímics i biològics del sòl, així com l'estat nutricional de la planta (anàlisi peciolar i de sarments). Amb aquests dades i les de vinificació, podem entendre el funcionament de la vinya i elaborar un pla de nutrició adequat per a cada parcel·la que respongui als nostres objectius:
- Perfil de vi definit, ergo perfil de raïm requerit.
- Rendibilitat qualitativa, equilibri qualitat/producció.
- Sostenibilitat de la plantació en el futur.
- Responsabilitat ambiental.
Mesurar i raonar amb una visió transversal del vi a la vinya, permet prendre les decisions més adients en termes de nutrició del sòl i la planta com a primer pas per a una vitienologia responsable i objectiva.
Notícies relacionades
Nou desafiament per a AZ3: Viratge cap a la vinya
En el vi un element viu en constant evolució, el sector enològic està sotmès a contínues necessitats de millora. Canvis requerits per agents tan diversos com els mercats, els consumidors, els marcs legals, la naturalesa o la pròpia autoexigència dels elaboradors exigeixen una actualització i millora contínues.