Les noves generacions van néixer en l'era digital i les no tan noves se submergeixen en ella ràpidament.
Les innovacions tecnològiques irrompen en el dia a dia i en poc temps arriben a formar part de la nostra rutina. App’s com ara Whatsapp o Spotify, els programaris de reconeixement facial i de so, els assistents virtuals, els drons, infinitat de nous sensors… tots ells arriben i s'instal·len a les nostres vides per complementar i facilitar les tasques diàries.
Les noves tecnologies permeten relacionar i analitzar de manera massiva i en temps rècord quantitats ingents de dades, el famós Big Data. Aquestes anàlisis convenientment tractades mitjançant algorismes cada dia més complexos desemboquen en el que anomenem Intel·ligència Artificial (IA), que no és més que la capacitat d'aprenentatge del programari, ja sigui a través de dades obtingudes de fonts externes o generades a partir del treball diari.
A efectes pràctics, la IA es tradueix per exemple en programari capaç de prendre decisions complexes i raonades, o en automatismes i robots capaços de realitzar més i més funcions. I el més transcendental, que aprenen dia a dia dels seus encerts i errors.
Sectors com ara el tecnològic, el financer, el sanitari, el logístic o l'educacional són els pioners en la integració d'aquestes noves eines, però el sector vitivinícola no es queda enrere i comença a introduir-les.
L'ajuda que proporcionen aquests sistemes quant a la presa de decisions, planificació i aprenentatge continu, és molt valuosa per a viticultors i enòlegs, són eines que ens dotaran de seguretat, versatilitat, rapidesa i eficiència per arribar al nostre vi objectiu.
Hi ha ja un munt d'exemples d'aquestes aplicacions dins del sector vitivinícola. Els drons ja viatgen per les vinyes d'arreu del món i ens informen del vigor, la presència de plagues, les mancances nutricionals o la capacitat fotosintètica. Les estacions meteorològiques connectades capten i transmeten en temps real les dades que ens permeten preveure l'evolució de la maduració. Projectes com ara el VineRobot pretenen crear un vehicle terrestre dotat amb sensors capaços d'obtenir i transmetre informació sobre l'estat de la vinya en temps real Llegir més.
El Big Data i la Intel·ligència Artificial han arribat per quedar-se a les nostres vinyes i els nostres cellers. Ja sigui en forma de programari, app’s, automatismes, robots o assistents virtuals, tindran nombroses aplicacions en la vitivinicultura:
- Determinar amb precisió el potencial de cada parcel·la per fer-la rendible, econòmica i organolèpticament precisa.
- Mesurar i corregir per obtenir el vigor adequat en cada parcel·la.
- Gestionar la superfície foliar per disminuir les pirazines.
- Determinar amb antelació la data de verema precisa per a una maduresa conforme al perfil de vi objectiu.
- Planificar i optimitzar els recursos materials i humans al celler.
- Dominar l'extracció en funció de l'estil de vi.
- Pilotar els paràmetres crítics de la fermentació alcohòlica com la població de llevats, la nutrició i la velocitat de fermentació.
- Gestionar la criança dominant les aportacions d'assot i oxigen i parametritzant i controlant les desviacions no desitjables.
- Entendre i interpretar al consumidor amb un feedback continu.
Són només alguns exemples que vindran.
Els canvis sempre espanten i, a la velocitat que estan evolucionant aquestes innovacions, podríem pensar que en pocs anys arribaran a substituir als humans, i que a la vinya i als cellers no seran necessaris ni viticultors, ni cellerers ni enòlegs. Però no serà així; les innovacions, per disruptives que siguin, sempre acaben sent positives si les acollim amb una ment oberta i som capaços d'integrar-les i d'entendre i interpretar les noves oportunitats que ens brinden.
La intel·ligència artificial, els robots i els assistents virtuals no seran uns substituts sinó uns complements. La clau està en educar-les i ensenyar-les a aprendre de manera que ens ajudin a ser més eficaces, a desenvolupar una viticultura i enologia vives, més precises i sostenibles, simplificant les tasques de planificació, de gestió i de control.
I així, deixar espai a les nostres ments i a les nostres jornades al treball de creació i disseny de vins que enamoren.
Notícies relacionades
Explorant la diversitat del vi: més enllà de la fruita
El vi és un univers d'expressions i emocions que ens convida a descobrir la seva diversitat a cada glop. Cada persona busca alguna cosa diferent en una copa de vi, adaptant les seves preferències al moment i la companyia. Aquesta versatilitat és allò que fa al vi tan fascinant i canviant, amb una infinitat d'estils, ideologies i orígens que el defineixen.
Més que màquines enològiques
L'enòleg és l'artista que observa la vinya, que interpreta i imagina el vi que pot sortir d'aquesta parcel·la.
Ha estat la fusta o el procés?
Avui us plantegem una reflexió sobre una dels etapes més importants de l'elaboració: la criança del vi.